NU tager jeg kvælertag

Præsident Donald Trumps nye stramninger af handelsblokaden af Cuba bygger på en lang historie. Derfor lader vi lige scenen begynde et andet sted:

Nærmere bestemt på Hotel Nacional midt i Havana. Det er en stegende varm decemberdag i 1946, og mafiaens topfolk er til møde i Havana, velbeskyttet af deres tætte partner, den cubanske diktator Fulgencio Batista, og den daværende præsident Grau.

Scenen indgår fyldigt i filmen ‘The Godfather II’. Blandt mafiaens topfolk er Meyer Lansky, kendt som mafiaens regnskabschef. Mafiaen ejer de store hoteller på Cuba og der tjenes formuer på hvidvask, prostitution og gambling.

Desværre, for Lansky og mafiaen, er netop hotellerne blandt de ejendomme, som Fidel Castro, Che Guevara & co. nationaliserer efter Cubas revolution i 1959. Det samme gælder de enorme plantager for det herostratiske United Fruit Company og andre store amerikanske selskaber, som har lavet lyssky aftaler med den korrupte diktator Batista.

Disse selskaber har nu med Donald Trumps seneste stramning af blokaden mod Cuba fået mulighed for at anlægge erstatningssager i USA, rettet mod individer eller organisationer, som i dag nyder fordel af den nationaliserede ejendom.

Præsident Donald Trump genoptager dermed fortidens mislykkede forsøg med et økonomisk kvælertag på Cuba. Og fejer dermed den historiske tilnærmelse af banen, som hans forgænger Barack Obama og Fidel Castros lillebror, Raul, tog hul på i 2016.

John F. Kennedys blokade

Den amerikanske blokade blev indført af John F. Kennedy i 1962. Året forinden havde CIA-trænede tropper forsøgt et kup, som skulle gøre det af med de irriterende kommunister godt 150 fra Floridas kyst. Under det mislykkede kup, invasionen i Svinebugten, fik John F. Kennedy kolde fødder og nægtede sine generalers ønske om at sætte flyvevåbnet ind for at bombe Fidel Castros guerillaer.

Handelsblokaden har eksistereret med mindre modifikationer under Bill Clintons regering, frem til 2016, hvor præsident Obama og Fidel Castros lillebror, Raul, tog de første skridt til en tilnærmelse.

Netop årsdagen for den fejlslagne invasion i Svinebugten er central. Det var netop denne årsdag i april i år, hvor Trumps sikkerhedsrådgiver John Bolton besøgte det eksilcubanske samfund i Miami for at tale. Talen var egentlig rettet som en trussel mod Venezuelas præsident Maduro, men vupti 1-2-3 så var cubanerne - som USA mistænker for stort set at masterminde hele Hugo Chavez’ bolivariske revolution i Venezuela, i fokus.

Blandt de vigtigste stramninger af handelsblokaden er adgangen for amerikanere til at anlægge sag, hvis de har fået ejendom nationaliseret. Samt et loft over, hvor mange penge cubanere i udlandet må sende hjem til deres slægtninge.

Jeg er gangster - og det er synd for mig

En udbredt myte er, at Fidel Castro og vennerne nationaliserede udenlandske ejendomme uden kompensation. Men faktisk tilbød Cuba kompensation til de amerikanske selskaber, som svarede til virksomhedens omsætning. Der var selvfølgelig den hage, at kompensationen blev fastsat efter de skatteregnskaber, som de amerikanske virksomheder havde afleveret til myndighederne. Det mener amerikanerne i dag er helt urimeligt.

Og det bringer os så tilbage til Meyer Lansky, nærmeste bestemt hans efterkommere, efter som gangsteren i dag ikke er blandt os. Hans efterkommere føler sig i dag stærkt krænket af revolutionens nationalisering af amerikansk ejendom og har fremsat krav om 8 mio. dollars som kompensation for Habana Riviera Hotel - ét af mafiaens tidligere hoteller i Havana.

Med præsident Trumps stramning lysner der altså for Lansky og andre amerikanske virksomheder med noget i klemme. Flere af de store virksomheder har allerede benyttet sig af Trumps åbning og anlagt sag ved de amerikanske domstole. Ikke at det i sig selv betyder så meget. Den økonomiske skade - for Cuba - består i, at andre udenlandske selskaber, fx europæiske, skræmmes ved udsigten til at investere i Cuba - og risikere at få et meget bekosteligt sagsanlæg på halsen i USA.

Om det så lige frem afslutter den cubanske revolution, det er nok mere tvivlsomt. Cubanerne har overlevet det, der var værre.